Hælspore

Hvad er en hælspore?

Har du smerter på et punkt på indersiden af foden lidt foran hælen? Som du især mærker om morgenen, når du står ud af sengen eller har siddet stille længe? Så har du sandsynligvis fået en hælspore.

En hælspore kan være en smertefuld affære. Og desværre forværres smerten ofte over tid, så den kan blive en stor begrænsning for din fysiske udfoldelse.

Det kan jeg selv tale med om. Jeg har haft en hælspore, som jeg kæmpede med i ganske lang tid. Derfor ved jeg, at det kan være slemt, ikke mindst i et aktivt liv.

Lad os gå lidt tættere på, hvad en hælspore er:

I fodens svang løber en sene, som bl.a. har til opgave at holde svangens bue. Hælspore er en inflammation i denne svang-sene. Svang-senen hæfter på hælknoglen, og smerten ved hælspore udspringer fra denne hæftning.

Der er forskellige faktorer, som kan give denne inflammation i svang-senen. Det kan være dine sko, fx dine løbesko, som ikke passer til måden, som du lander og sætter af med foden. Det kan også skyldes et vrid i foden i ujævnt terræn, en overbelastning eller en uvant brug af foden.

Hvad kan du selv gøre?

Mit bedste råd kommer fra en bekendt der løber maraton, da jeg selv led af hælspore for år tilbage.
  • Sid på en stol eller i en sofa, hvor du ubesværet kan have begge fødder på gulvet. Læg en blyant på gulvet foran dine tæer, så du kan gribe fat om den med alle fem tæer. Løft foden et cm op og sænk foden igen og læg blyanten.
  • Gentag øvelsen gennem ca. 10 minutter eller så meget du kan.
I starten kan du opleve, at det er svært at gribe og holde om blyanten med tæerne. Det kan skyldes en svag svang. Men hæng i. Med en svag svang har du netop brug for at styrke den. Når du træner det, vil du blive stærkere i svangen.
 
Jeg mærkede selv en mærkbar effekt allerede efter ca. 3 uger og kort tid efter var jeg helbredt. Min erfaring er, at dem jeg anbefaler øvelsen til, også melder, at deres hælspore er væsentligt lindret efter 3-4 uger med denne øvelse.

Sko og indlæg

Sideløbende med øvelsen skal du sikre, at du får de rigtige sko, der passer til den måde, som du bevæger dig på.

Dyrker du løb, kan nogle løbeforretninger hjælpe dig med en løbetest og vejledning i de rette sko.

Du kan også prøve dig frem med indlæg eller en hestesko-formet sål i gele-materiale. Sådan en sål kan aflaste smertepunktet fra hælsporen.  

I din hverdag kan du prøve at skifte til sko uden en hård hæl og med en god støtte, fx vandresko eller gode gummisko. Også her kan du prøve dig frem med indlæg eller den hestesko-formede sål.   

Får du ikke afhjulpet hælsporen gennem øvelsen og sko, kan du være nødt til at begrænse din aktiviteter i en periode for at sikre aflastning af hælsporen.

Men laver du øvelsen og bruger sko med den rette støtte vil det formentligt ikke komme dertil.  

ManuVision kropsterapi mod hælspore

Kropsterapi kan lindre smerten ved hælspore og afkorte forløbet med hælsporen. I kropsterapien arbejder jeg med dine fødder gennem pulseringer, stræk og dybe tryk. Det handler om at styrke fodens heling og lette smerten fra inflammationen.

Når vi går med en smerte, kommer vi til at bevæge os anderledes. Derfor arbejder jeg rundt i din krop for at lette de spænd, som følger af et ændret bevægelsesmønster.

Jeg anbefaler, at du gør noget ved din hælspore med ovenstående råd eller med en kropsterapeutisk behandling. For hælsporen tynger vores livskvalitet, når den forhindrer os i at gøre det, som vi holder af at gøre.

Book din tid her eller ring for at høre mere om behandlingen. Læg en besked, hvis jeg ikke svarer, så ringer jeg dig op.

Book manuvision 40 10 26 21